Al van uit ons voormalig loonbedrijf zijn we altijd zeer betrokken geweest bij alle facetten van graszaaien en alle voorbewerkingen hiervan.

Met deze grote ervaring adviseren we onze klant graag in alle stadia.

Niets is simpeler om even wat graszaad van je af te gooien en voilà, men heeft een grasveld, dit maakt het echter nog geen gazon.

Een goede voorbereiding is het halve werk:

  • Om een goede menging en doorlatende grond te krijgen, adviseren we om eigenlijk altijd de plek goed door te spitten. Dit kunnen wij met 1 van onze 3 graafmachines doen. Zo weten we ook hoe arm of rijk de grond is.
  • Vervolgens rijden we met onze lichte Iseki trekker op gazonbanden het gespitte weer lichtjes aan om daarna de grond goed te egaliseren, hiermee wordt de capillaire werking hersteld.
  • Daarna bemesten we de grond, standaard met NPK meststof en Kalkkorrels met magnesium. Vaak gebruiken we bovendien gezeefde compost om extra organische stof toe te voegen (het gras zal u dankbaar zijn).
  • Daarna wordt er een eerste ronde gemaakt met onze rotoregzaaicombinatie, zonder te zaaien. Zo kunnen we zien of er nog kleine gaatjes of bultjes moeten worden geëgaliseerd.
  • Tenslotte stellen we onze rotoregzaaicombinatie anders af (met een veegbezem als extra) en zaaien we het gras in. Uiteraard kan ieder mengsel gezaaid worden. Meestal gebruiken we een recreatiemengsel, soms met een aanvulling van sportveldenmengsel.

Wij leggen gazons bij voorkeur aan na de zomer. Na de zomer kiemen de normale onkruiden minder, is de bodemtemperatuur nog goed en begint het vaak al wat te dauwen.
Soms is het nodig om toch in het voorjaar te zaaien. De onkruid druk is dan wat hoger, de bodem-temperatuur lager en daardoor kan het kiemen langer duren. Maar als de temperatuur goed is, de waterhuishouding op peil is EN er geen nachtvorst meer wordt verwacht (kiemend gras is erg gevoelig voor vorst), dan is het mogelijk met een goede nazorg.  Een welgemeend advies: NIET TE VROEG! Er is eigenlijk ieder voorjaar wel een tuin die door vorst of teveel water beschadigd is, alleen omdat we opdracht krijgen TE vroeg te gaan zaaien.

Soorten graszaad
Als we de reclames moeten geloven hebben we allerlei speciale mengsels, schaduwmengsel, paardenmengsel, droogte resistente mengsels enz.
In de praktijk worden gazons bijna altijd met een soort recreatiemengsel of zelfs alleen met sportveldenmengsel gezaaid. Het Engels siergazon wordt in Nederland eigenlijk niet gebruikt.
Alle andere mengsels zullen op micro niveau wel wat verschillen maar dat is voor de particulier niet te herkennen.

Finishing touch, met het inzaaien met onze nieuwe combinatie.

Als bovenstaande methode buiten het budget valt, of om welke andere reden dan ook, kunnen wij u ook voorthelpen met 2 alternatieve methodes van gazonvernieuwing (of schapen weides, of paardenweides).

Overtopfrezen.

Grotere gazons (bij voorkeur met minder obstakels) lenen er zich ook voor om te laten overtopfrezen.
Bij deze methode wordt het gazon zodanig gefreesd dat het oude gras op ongeveer 12 cm diepte komt te liggen en de mooie zaaigrond boven.
Uiteraard dient de grond wel redelijk egaal te zijn en het gras zo kaal mogelijk (dat kunnen wij uiteraard ook verzorgen).
Het voordeel van deze methode is duidelijk de prijs, dit is eigenlijk de goedkoopste manier van grasvernieuwing. Er kunnen bij deze methode randjes overblijven en wat gazonresten.

Doorzaaien.
Ook doorzaaien is een goedkoper systeem. Met deze methode worden er kleine sleufjes in het oude gazon gemaakt waar nieuw gras in wordt gelegd. Dit kunnen we zowel uitvoeren met een machine achter de trekker als met een handmachine (voor de kleinere tuinen).
Doordat er geen nieuw zaaibed wordt gemaakt, blijven alle kuiltjes en bultjes aanwezig. Maar belangrijker, het opkomstpercentage ligt duidelijk lager dan bij andere methodes.
Dus is het tijdstip van uitvoering erg belangrijk. Net als het nastrooien van compost.