Bij gazon aanleg hoort natuurlijk ook gazon onderhoud.

Bemesting
Over het algemeen kunnen er kalkkorrels gezaaid worden in de maand februari, tenzij het vriest of er sneeuw ligt. Deze kalkkorrels zijn natuurlijk bedoelt om de zuurgraad op peil te houden, maar wat veel mensen niet weten is, dat het magnesium wat in kalk zit, het bladgroen stimuleert. Uw gras wordt er egaal groen van.

Als de temperatuursom boven de 200 is (u ziet boeren met de kunstmeststrooier rond rijden), vaak ergens eind maart, dan kunt u de NPK korrels zaaien.
Doe dit bij voorkeur bij groeizaam weer op een droog gewas. Bij mooi weer is het resultaat vaak binnen 14 dagen zichtbaar.

U kunt eventueel ook voor een biologische meststof kiezen, Culterra,DCM en Ecostyle zijn goede merken, maar niet goedkoop.
Zelf zou ik Gazon A-Z van Ecostyle aanraden. U dient iets vaker per jaar (3x?) dit te strooien aangezien het als meststof iets zwakker is.
Het is uiteraard ook van belang of u de grasresten laat liggen (bv maairobot) of dat u het gras afvoert, in dit geval zult u meer moeten bemesten.

Wij hebben ook zeer goede resultaten geboekt met een speciaal soort fijn gezeefde compost, deze kunnen wij voor u verdelen.

Vochthuishouding
Zonder water groeit er niets. Zo simpel is het. Mensen denken wel eens dat een goed gazon wel iets langer zonder water kan.
Dit is niet zo. Natuurlijk wordt een verdroogd geel gazon wel weer groen, maar de eerste klapper is gemaakt en als het meeste gras zich weer hersteld,  komen er
ook andere soorten gras tussen en de kracht van uw mooie gras is verdwenen.

Dus beregenen. Doe dit bij voorkeur ‘s avonds in droge tijden. Drinkwater geeft grofweg 1 kuub per uur, voor een goede bui van zeg eens 5 mm heeft u voor 100 m2 gazon
5 kuub water nodig. Dat lijkt veel, maar beter 1 keer per week 5 mm dan iedere dag 1 a 2 mm, want dan komt het water niet op de plek. Op deze wijze “verwend” u het gras ook niet.

Uiteraard kunnen wij u persoonlijk advies geven over uw specifieke situatie, maar ook kunnen wij de aanleg verzorgen van een sproei installatie.

Herstel van gazon
Mocht uw gazon dan toch zijn verdroogd, verslempt of niet meer willen groeien, ook dan kunnen wij u helpen.
Uw gazon dient af en toe te worden geverticuteerd. Hiermee wordt het verteerde gras (wat de ondergrond verslempt) omhoog geworpen waarna het kan worden weg geharkt.
Het is sterk te adviseren om daarna te gaan doorzaaien en compost te strooien. We hebben hier goede resultaten mee geboekt. Bij goede groeiomstandigheden zult u versteld staan hoe snel uw gras weer is opgeknapt.

Resultaat na 14 dagen. Grasveld van 2004 en verdroogd. Geverticuteerd, doorgezaaid en bemest met fijne gezeefde compost.